ANTALYA 2000 Web Site OLIMPOS Page

 Olimpos

 Antalya Kemer  Phaselis  Çirali Patara
THE TOMB OF CAPTAIN EUDEMOS (in Olympos)



THE HARBOUR MEMORIAL TOMBS


These edifices which date to the end of 2nd century AD. In later years they were subjected to pillage and damage by pirates, but in second half of the 5th century AD they were again put to use. They remained behind the Acropolis fortress walls which constituted the citadel in the middle ages.

Very little is known beyond historic facts about the single sarcophagus in the burial chamber on the East side. In the burial chamber whith two sarcophagi the floor is covered in a mosaic depicting a soldier fighting a lion. The Eastern sarcophagus is attributed to an Olympian named Marcus Aurelius Zosimas.

The Northern sarcophagus was built for Zosimas' uncle Captain Eudemos. On it there is a unique ship in relief whithout sails, mast or oars, but on the prow is an Aphrodithe in relief. From an inscription in a frame, we learn that Captain Eudemos sailed to the sea of Marmara and the Black Sea.

On the left of this frame is an original and touching poem:

The ship sailed into the last harbour and anchored to leave more,
As there was no longer any hope from the wind or daylight,
After the light carried by the dawn had left Captain Eudemos,
There buried the ship whith a life as short as a day, like a broken wave.


Olympos History: olimpos.html




LİMAN ANITSAL MEZARLARI

Bu yapıtlar İ.S. II. yüzyıl sonuna tarihlenir. Daha sonra korsanlar tarafından soyulan ve tahrip edilen mezarlar, İ.S. V. yüzyılda ikinci kez kullanılmıştır. Orta çağda da kale haline getirilen Akropol'ün sur duvarlarının arkasında kalmışlardır.

Doğuda yer alan tek lahitli mezar yapısı hakkında tarihi dışında fazla bir bilgimiz yoktur. Tabanında İ.S. V. yüzyıla ait, bir asker ile aslanın savaşını gösteren mozaik olan, batıdaki anıt mezarda iki lahit yer almaktadır. Doğudaki lahit Marcus Aurelius Zosimas isimli Olimposlunundur.

Kuzeydeki lahit ise Zosimas'ın dayısı Kaptan Eudemos için yapılmıştır. Bu lahitin üzerinde benzersiz bir gemi kabartması yer almaktadır. Yelkensiz, direksiz ve küreksiz olan geminin kıç bordosu üzerinde bir Aphrodithe kabartması yer almaktadır.
Geminin üzerindeki çerçeve içindeki yazıttan Kaptan Eudemos'un Marmara ve Karadeniz'e seferler yaptığını öğreniyoruz.

Bu çerçevenin sol tarafında ise özgün ve duygu dolu bir şiir yer almaktadır:

Son limana demirledi gemi, çıkmamak üzere
Çünkü ne rüzgardan ne de gün ışığından medet var artık
Işık taşıyan şafağı terkettikten sonra Kaptan Eudemos
Oraya gömüldü gün misali kısa ömürlü gemisi, kırılmış bir dalga gibi.


Olimpos'un Tarihi: olimpos.html

 

At the Feet of the Eternal Fire

© Erdogan Tan [ 20/9/2000 ]

19/1/2003